Культура мовлення педагога – це культура всього населення держави

«Як парость виноградної лози, плекайте мову…» – такий заклик долинає через століття, з такими словами до нас звертається  неокласик, шістдесятник,  один з найкращих поетів ХХ ст. Максим Рильський. Плекати, любити, збагачувати – такі завдання стоять перед кожним свідомим громадянином. Як же чарівно серцю, коли їх виконують, коли людина не просто використовує засоби мови як щось належне, а опікується нею, дбає, огортає своєю турботою наче тендітну квіточку від поривів різких вітрів.
Це просте і водночас надскладне завдання в умовах постійної агресії «забутих» синів вдається гідно виконувати студентам спеціальності «Початкова освіта» Івано-Франківського фахового коледжу ПНУ ім.Василя Стефаника. Підтвердженням цього став захист проєктів  «Основні ознаки культури мовлення» з навчальної дисципліни “Основи культури і техніки мовлення” під керівництвом викладача Полякової Тетяни Вікторівни. Кому, як не майбутнім педагогам, відома важливість правильного спілкування, знання всіх аспектів розмови та вміння застосовувати їх. Студенти, вміло використовуючи технічні засоби, демонстрували виконану роботу , особливу увагу звертали на помилки, які допускаються в повсякденному житті, та відразу коректували їх, виконуючи різноманітні вправи. Цікаво поданий матеріал не тільки допоміг виявити знання здобувачів освіти, а й ще раз підкреслив їх творчість та оригінальність мислення.
Культура мовлення педагога – це культура всього населення держави, бо вчитель – дзеркало народу. Від його світогляду, вміння спілкуватися залежать мільйони людських доль.
Підготувала студентка групи ПО-32
Рубаняк Оксана