Візит до до Івано-Франківського академічного обласного театру ляльок ім. Марійки Підгірянки

24 травня, ми, група ПОКк-3 з нашою викладачкою Сидорів Лідією Михайлівною завітали до Івано-Франківського академічного обласного театру ляльок ім. Марійки Підгірянки. Нам пощастило відвідати незвичайну виставу театру відчуттів “Хто росте в саду” в межах проєкту “Шосте чуття” (режисерка Катерина Лукʼяненко). Це не просто вистава, а справжній театр сенсорного сприйняття, де всі глядачі знаходяться із зав’язаними очима. Кожен відчував загострення власних чуттів, компенсуючи відсутність зору.
Дуже складно передати словами пережиті емоції та досвід.
Спочатку, нам дали маски та попросили заплющити очі, ми відчули темряву, невідомість і деяку загубленість у просторі. Проте, як тільки актори провели нас до сцени, на якій розгорталося дійство, наші відчуття почали загострюватися. Тіло відчувало кожен вигин підлоги і сходинку. Важливо зазначити турботу акторів та персоналу театру, які обережно провели нас до місць, запитали про алергії(адже потім нас неочікувано почастували чимось смачненьким) та заспокоїли перед початком.
Коли вистава розпочалася, наше слухове чуття стало головним. Кожен звук був неймовірно чіткими. Дійство було приголомшливим та незрівнянним, протягом вистави ми відчували звуки, вібрації, смак, запахи і навіть тактильні відчуття. У кінці, коли ми зняли маски, контраст між темрявою і світлом ще деякий час залишав перед очима картинку, створену нашою фантазією під час вистави.
Актори попросили нас поділитися враженнями, і ми з натхненням розповідали про свої відчуття. Вийшовши з театру, ми ще довго ділилися емоціями. Хтось був вражений звуковими ефектами, інші були захоплені запахами, а когось навіть налякали тактильні відчуття.
Ми щиро дякуємо театру за чудову роботу, за поєднання інклюзії та мистецтва, за можливість пережити такі неповторні емоції. Окремо дякуємо нашій викладачці Лідії Михайлівні за те, що розповіла нам про цю неймовірну виставу!
Рекомендуємо всім відвідати цей театр та отримати незабутні враження!
Підготували студенти групи ПОК-3