ОГЛЯД СЕМЕСТРОВИХ РОБІТ СТУДЕНТІВ 2 КУРСУ СПЕЦІАЛЬНОСТІ «ДИЗАЙН»

18 травня, в п’ятницю, відбувся черговий огляд семестрових робіт студентів 2 курсу спеціальності «Дизайн» з навчальної дисципліни «Композиційна організація форми».

На огляді представлені глибинно-просторові асоціативні композиції за архітектурними мотивами. Такі роботи, є результатом мистецьких семестрових вправ, для стимуляції творчих процесів та розвитку об’ємно-просторового та асоціативного мислення майбутніх дизайнерів.

Курс «Композиційна організація форми» є фактичним продовженням курсу «основи композиції», що належить до профілюючих дисциплін підготовчого відділу і сприяє формуванню професійного осмислення і засвоєння початкових проблем художньо-професійної грамоти. Курс сприяє засвоєнню композиційних проблем, найпростішого композиційного аналізу, відбору, укладу і організації геометричних і природних елементів та мотивів на площині.

Основна увага зосереджується на відчутті гармонійності та пропорційності елементів, співставлення яких між собою та форматом площини займає визначальну роль в організації композиційної єдності. Саме відчуття пропорцій, рівноваги та розміщених відношень у виконанні початкових вправ залишається першочерговою проблемою. Важливими ділянками є засвоєння якомога багатшої градації тональності , виразного і вишуканого колориту в складних композиціях, пов’язаних з кольором. В цілому програма побудована на основі поступового наростання складності учбових завдань: від простішого до складного в організації принципів побудови гармонійної композиційної структури.

1 завдання складається з 2-ох робіт виконаних в ахроматичній гаммі кольорів. На форматі А4 створити цільну, тривимірну моноблочну композицію з об’ємних геометричних фігур, виділити акцент, показати контраст форм, контраст величин.

На форматі А3 поєднати цільну, тривимірну моноблочну композицію з об’ємних геометричних фігур з першого завдання на А4, поєднавши його з двовимірним фоном шляхом заповнення всього формату простими геометричними фігурами за принципами розташування форм на площині.

2 завдання складається з 2-ох робіт А3 формату (квадрат). Потрібно створити двовимірну композиції з використанням простих геометричних форм (прямокутник, трикутник, коло), виділити акцент, показати контраст форм, контраст величин, показати рельєф форми. На форматах має проглядатись простіший варіант виконання композиції та складніший шляхом більшого ущільнення форми та кольору. Гамма кольорів хроматична.

3 завдання. На форматі А4 (3 аркуша) потрібно створити тривимірну моноблочну композицію з об’ємних геометричних фігур, виділити акцент, показати контраст форм, контраст величин. 1 – асиметрична динаміка, 2- симетрична статика, 3 – асиметрична статика.

4 завдання. На форматі А3 (квадрат) показати графічне виконання тематичної композиції за архітектурною сюжетністю, шляхом використання простих геометричних фігур та принципу накладання форми на площині. Кольорова гамма монохромна. Друга частина завдання – формат А3 (квадрат) виконання графічної композиції в техніці паперопластики, виходячи таким чином вже на об’ємно-просторову композицію.

За підсумками огляду варто відзначити роботи таких студентів: Подлецька М., Велика А., Михайлюк Д., Касіян В., Капечук У., Федорів Ю., Шеремета Х., Данилів В., Карас Г, Угрин І.